Wat is de Hong Kong Convention?

hong kong convention

Waarschijnlijk heb je wel eens van Hong Kong gehoord, maar niet eerder van de Hong Kong Convention. HKC is een verdrag waarin staat vermeld dat schepen milieuvriendelijk gerecycled zouden moeten worden. Op deze manier vormen de schepen geen onnodig risico voor het milieu en dragen ze bij aan het behoud van de aarde. De wet is al in 2009 geĆÆntroduceerd, maar is tot heden nog niet officieel in wet getreden. Omdat veel verouderde schepen vaak geheel worden vernietigd is het belangrijk dat de wet zo snel mogelijk wordt ingevoerd om te voorkomen dat nog meer bruikbaar en goed materiaal geĆ«limineerd wordt. Want waarom zou je een geheel nieuw schip maken met nieuwe materialen, terwijl er genoeg schepen zijn die deze materialen kunnen bieden?

 

Werking van Hong Kong Convention

Er varen jaarlijks, maandelijks en dagelijks miljoenen schepen over de aardbol. Van het fluisterbootje van je tante tot aan een cruiseschip van Ushuaia naar Antarctica en een gigantisch transportschip waar jouw nieuwe sportschoenen zich in bevinden. Al deze schepen zullen na verloop van tijd niet meer bruikbaar zijn doordat bepaalde delen verouderd of kapot zijn. Desondanks zijn er altijd onderdelen aanwezig die nog wel in perfecte staat zijn. Waarom zou je ook deze delen elimineren terwijl je ze heel goed kan recyclen? Dat is precies waar de Hong Kong Convention (HKC) voor pleit: het recyclen van schepen en/of hun onderdelen. Ondanks dat de wet nog niet is ingetreden is een een mooi vooruitzicht voor moeder aarde om een beetje bij te dragen aan het milieu.

 

In werking trede van Hong Kong Convention

Wanneer de wet van de Hong Kong Convention is tot op heden nog niet bekend. Er waren wat roddels dat dit in 2020 zou gebeuren. Maar hoogstwaarschijnlijk heeft het corona virus wat roet in het eten van deze plannen gegooid. Je zal dus nog even geduld moeten hebben, maar als de wet er eindelijk is zal het van grote bijdrage zijn voor het milieu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *