Wat is hooggevoeligheid?

Workshop hooggevoeligheid kinderen

De laatste jaren horen we steeds meer over de term hooggevoeligheid. Grote kans dat je dit woord wel eens bent tegengekomen in tijdschriften of op internet. Hooggevoeligheid bestaat bij zowel kinderen als volwassenen, maar wat is dit nu precies? Het kan worden omschreven als een hele sterke gevoeligheid voor situaties en prikkels. Bijvoorbeeld licht, geluiden en emoties kunnen dan harder binnenkomen dan bij een gemiddeld persoon.

Kenmerken

Het kan zijn dat je erg gevoelig voor sociale spanning en stress. Ook stilzwijgende emoties of ruzies pik je heel makkelijk op, sterker nog, je kunt ze maar heel moeilijk loslaten, ook als je er zelf niets mee te maken hebt. Sociaal contacten kunnen je uitputten. In een groep mensen of zelfs als je een gesprek hebt met een enkel persoon, kan iemand door negatief gedrag of overenthousiasme je moe maken. Je ziet en hoort veel wat er om je heen gebeurt. Dat kan je vaak heel erg afleiden; je hebt immers moeite om je af te sluiten voor de prikkels uit je omgeving. Je kunt niet goed tegen drukte of grote groepen mensen in beperkte ruimtes. Ook hier geldt weer dat de grote hoeveelheid prikkels al snel tot ‘overbelasting’ leidt. Je reageert sterk op stress en emoties. Je schrikt sneller en kan van de ene emotie in de andere schieten.

Hooggevoelige kinderen

Er is vaak onbegrip tussen ouders en hooggevoelige kinderen, omdat ze elkaar niet begrijpen. Je kunt hierover een workshop hooggevoeligheid volgen, waar je als ouder leert je kind beter te begrijpen. Hierdoor wordt ook jullie onderlinge band versterkt en verbetert vaak de sfeer in huis.  Dan weet je ook beter waarom je kind zo reageert en kun je handvaten krijgen over hoe je met die situatie om kunt gaan. Vaak worden deze kinderen ook op school niet begrepen en worden ze als lastig of onhandelbaar gezien. Geef deze kinderen de rust en de ruimte om hun gevoelens te verwerken, zodat ze zich weer kunnen opladen voor hun volgende avontuur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *